top of page

EEN LATINIST IN MIJ

Een latinist in mij: Text
Raising Hands

Welkom bij de rubriek voor leerlingen, gericht aan leerlingen die graag wat meer informatie hebben over het keuzevak Latijn.


In deze rubriek vind je een filmpje waarin de veranderingen van het secundair onderwijs uitgelegd worden. Je vindt hier ook een filmpje met meer informatie over het vak Latijn. Verder lees je waarom je voor Latijn kan kiezen en of Latijn iets voor jou is. We hebben ook een aantal voorbeeldoefeningen gemaakt die je kan inkijken. Als laatste hebben we nog Inspecteur Keus met een handige checklist en nog enkele links die je zeker eens moet bekijken.

Een latinist in mij: About

Hoe zit het secundair onderwijs in elkaar?

Vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt de structuur van het onderwijs aangepast in de eerste graad. In volgend filmpje zie je hoe het onderwijs er vanaf dan uitziet en welke vier verschillende richtingen er zijn vanaf de tweede graad. Hoe past Latijn hierin?

Een latinist in mij: Video

Wat is Latijn?

In deze video leggen we uit wat het vak Latijn nu precies inhoudt.

Een latinist in mij: Video

“Latijn is een taal die niet meer gesproken wordt, maar wel aan de basis ligt van talen zoals Frans, Spaans, Italiaans … Als je Latijn goed onder de knie hebt, kan je die talen ook goed normaalgezien.”
Mathis uit 1A Latijn

Een latinist in mij: Text

WAAROM LATIJN?

Er zijn verschillende redenen om voor Latijn te kiezen.

  1. Als eerste zorgt het keuzevak Latijn voor een mooie algemene vorming en kan je na de studie van de klassieke taal nog alle kanten uit. Latijn zorgt voor een goede basis voor latere studies.

  2. Doordat Latijn de moedertaal is van veel moderne talen (zoals Frans, Spaans, Portugees en Roemeens), maar het ook invloed heeft gehad op andere talen (bv. Engels en Duits), helpt Latijn bij het leren van talen. Je leert er gemakkelijker nieuwe talen door en je krijgt meer inzicht in talen. Je zal in de lessen Latijn ongetwijfeld veel linken leren leggen met woordenschat die je al kende uit het Frans.
    Dit moeten we echter even verduidelijken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de positieve invloed op het leren van talen verschilt van persoon tot persoon. Er spelen namelijk meerdere factoren mee als we het hebben over taalverwerving. Wel kunnen we, uit eigen ervaring, zeggen dat het ons geholpen heeft met het leren van nieuwe talen en inzicht te krijgen in gekende talen.

  3. We willen ook de aandacht voor cultuur in de lessen Latijn aanhalen. In het vak Latijn bestudeer je niet alleen de taal, maar verdiep je je ook in het leven van de Romeinen en hun geschiedenis. Je zal de Romeinse cultuur bestuderen en die vergelijken met je eigen cultuur en die van anderen.

  4. Latijn helpt je ook bij latere studies in het hoger onderwijs. Dit lijkt nog heel ver weg, maar het kan nooit kwaad om aan de toekomst te denken. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die in het middelbaar de klassieke talen (Latijn en/of Grieks) bestudeerd hebben, hoog scoren in studies in het hoger onderwijs. (Het waren wel niet alleen maar de richtingen Latijn of Grieks die goed scoorden want er waren ook andere richtingen die zeer hoog scoorden.)

  5. Latijn helpt ook bij het creëren van een goede studiehouding. We kunnen er niet omheen, je moet studeren voor Latijn, maar voor welk vak niet?

Een latinist in mij: Text

“Ik was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Romeinen.”
Fatima uit 1A Latijn

Een latinist in mij: Text
20180130111003_MarcWortmann_edited.jpg

IS LATIJN IETS VOOR MIJ?

Voor elke studierichting is het belangrijk om te kijken naar je eigen talenten en interesses.

Wat doe je graag? Waar ben je goed in? Wat interesseert je?
Je moet een studierichting kiezen die JOU interesseert, want jij moet het tenslotte doen. Aap niet zomaar anderen na en denk na over je beslissing.

Voor wie is Latijn dan?

Kiezen voor het keuzevak Latijn (of klassieke talen in het algemeen) is iets voor jou als:

  • Je graag bezig bent met taal en teksten. Vind je vakken zoals Nederlands en Frans leuk, dan is Latijn misschien wel iets voor jou. Er wordt immers veel tijd besteed aan het leren van de taal en het verband met andere talen.

  • De geschiedenis en de oorsprong van onze maatschappij je interesseert. In de lessen Latijn zal je het hebben over de oudheid en de maatschappij van toen. We hebben het onder andere over waarden, normen en gewoontes van de Romeinen die je nu nog steeds terugvindt.

  • Je kritisch durft zijn en durft nadenken. Je zal leren dat Latijnse auteurs zelden echt zeggen wat ze bedoelen. Vaak is er een achterliggende boodschap, die je zal leren doorgronden in de les.

  • Je zin hebt om iets te leren. Latijn is iets helemaal nieuw en biedt een uitdaging. Ben je op zoek naar zo'n uitdaging, dan is Latijn misschien wel iets voor jou.

Wat is geen goede reden om Latijn te studeren?

Kiezen voor Latijn alleen omdat het zogezegd 'de hoogste richting is' of omdat je dokter wilt worden, is geen goed idee. Voor Latijn kiezen omdat je Latijn wilt spreken, is ook niet de bedoeling want dat doen we namelijk niet.

Belangrijk!

Zorg dat je een keuzevak kiest dat je interesseert, dan ben je ook gemotiveerd. Neem dus zeker de tijd om een juiste beslissing te nemen, informeer je goed over alle studierichtingen en stel gerust vragen aan mensen om je heen.

Een latinist in mij: Text

“De verhalen en de cultuur zijn super leuk.
Latijn is écht iets voor jou, als je van talen houdt.”

Amber uit 1A Latijn

Een latinist in mij: Text

VOORBEELDOEFENINGEN VAN HET VAK LATIJN

Nu heb je waarschijnlijk al een beter beeld van wat het vak Latijn inhoudt. Toch wilden we je nog graag voorzien van concrete voorbeelden. De vier onderdelen van Latijn worden geïllustreerd met een aantal voorbeeldoefeningen.

Klik hier om de ingevulde voorbeeldoefeningen te bekijken.

Een latinist in mij: Image

CHECKLIST INSPECTEUR KEUS

Bij de overgang van de lagere school naar het eerste middelbaar moet je natuurlijk ook een school kiezen. De keuze van je school kan bepaald worden door het keuzevak dat je wilt kiezen. Niet alle scholen bieden namelijk alle keuzevakken aan.

Inspecteur Keus kan je hierbij helpen. Hij heeft speciaal voor jou een checklist opgesteld die je kan gebruiken tijdens een bezoek aan een middelbare school.

Bij de checklist van Inspecteur Keus, moet er toch nog iets toegevoegd worden! Je hebt je misschien al afgevraagd hoeveel uur Latijn een school aanbiedt per week. Dit is namelijk anders per school! Meestal voorzien scholen 4 of 5 uur Latijn per week, maar een school kan ook kiezen om minder uren Latijn in te plannen.
Let hier dus ook zeker op bij je bezoek aan een middelbare school!

Klik hier om de checklist te bekijken!

Afbeelding1.png
Een latinist in mij: Image

HANDIGE LINKS

Als laatste willen we graag nog enkele links meegeven.

  1. Op de website Onderwijskiezer wordt onder andere uitgelegd hoe het secundair onderwijs in elkaar zit en wat er verandert vanaf september 2019.
    Klik hier om de site te bezoeken.

  2. Dit filmpje van Klasse laat zien dat je helemaal niet de enige bent die een keuze gaat maken. Het middelbaar is even wennen, maar dat komt helemaal goed!
    Klik hier om het filmpje te bekijken.

  3. We hadden het al eerder over hoe belangrijk het is om iets te kiezen dat je graag doet en je interesseert. De I-Like-basic test is een test die voor jou bepaalt waar je belangstellingen liggen. Het kan je helpen om een beeld te vormen van je interesses.
    Klik hier om de test te starten.

  4. We willen je ook laten kennismaken met de brochure van de VLOT (de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen). Ze hebben heel wat informatie over het vak Latijn uitgeschreven en leerlingen uit de laatste graad aan het woord gelaten over het keuzevak.
    Klik hier om de brochure te bekijken.

  5. Via de CLB-chat kan je chatten met iemand die werkt in het CLB (het Centrum voor LeerlingenBegeleiding). Daar kan je terecht met vragen over de studiekeuze.
    Klik hier om te chatten.

Een latinist in mij: Text
bottom of page